Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě bych měl námět pro historiky. Jak a čím se lišil tábor v Letech od tábora v Osvětimi, určeného speciálně pro cikány? Nebo se nelišil?

1 0
možnosti
MK

Popravdě, očekával jsem bouřlivé reakce na tento článek, protože naše společnost je zatížená jak fašismem a kolaboranty s nacismem, tak komunismem a truchlícími komunisty. Je zajímavé, jak tyto ideologie sjednocují Romové a kauza Letů. Fašisté na čele s Heydrichem a Himmlerem vymysleli tzv. konečné řešení "cikánské a židovské otázky" a čeští kolaboranti-později komunistický pohlaváři, jako vykonavatelé, kteří umožnili Němcům vykonávat jejich plány, pak neunesli ostudu z prohry a snažili se překrýt svou spoluúčast na genocidě Romů. V podstatě se s tím nedovedou vypořádat dodnes. Vždyť celá společnost je prosáklá komunisty a fašisty-kolaboranty. Dnes se honosí tituly, mnohdy koupenými, nebo získanými na uzené vepřové klobásy, tak proč si přiznávat svůj díl viny? Naproti tomu Slovensko otevřeně vyhlásilo fašistický stát, byly tam zřízené pracovní tábory, ale to, co se dělo v ČR, že se do nich svážely celé rodiny včetně dětí, které tam umíraly, to se ani ve fašistickém Slovensku nedělo. V ČR byli Romové téměř vyhlazení. Následkem systematického vyvražďování zemřelo až 90% populace! Na Slovensku mnozí Romové bojovali proti fašismu za svobodu a jejich rodiny zůstaly ve svých domovech. Nebyly hlinkovými gardami deportovány do "pracovních táborů".

1 2
možnosti
MK

Obecným plácáním o celkových poměrech jste neřekl k táboru v Letech ani slovo. Musím se opakovat: kálením na p. Rataje a zde už i na celou společnost na historické pravdě nic nezměníte.

A m.j., nechtějte slyšet, co by Vám řekl o cikánech obecní policajt z městečka, u kterého pravidelně zastavovali ti kočovní. A z těch byl vytvořen původní základ osazenstva v Letech.

1 0
možnosti

Dobrý článek o tom napsala pani PaedDr. Jitka Gruntová, která se

zabývá historií a především obdobím druhé světové války. Článek s názvem

Proč jen Lety u Písku? Vřele doporučují! http://www.gruntova.cz/dejiny-a-soucasnost/proc-jen-lety-u-pisku-_

3 1
možnosti
Foto

Ano těch pracovních táborů a daleko větších bylo u nás několik. Proč Havel zvolil zrovna Lety o kterém ani Romové nevděli je záhadou. Snad, že je blíž Praze. Na druhou stranu u nás bylo několik poboček koncetračních táborů, kde umírali Židé za nelidských pracovních podmínek. Kdo o nich ví ? Nikdo. Nikoho nezajímá, že na těchto místech stojí stavby, silnice. Prosím, pokud byly zvoleny Lety, nechť tak je, ale kvůli tomu bourat vepřín, který nemá s táborem nic společného je trochu hodně mimo.

7 0
možnosti
Foto

Vám vůbec nejde o pravdu. Toliko o to ,,správné třaskavé momentálně vhodné" téma, na kterém se kde kdo ,,etabluje". Tak proč ne i Vy ,že:-(

3 0
možnosti
MK

Když vám někdo násilně odvleče rodinu z domova, budete pak na společenskou objednávku tvrdit, že šla dobrovolně? Co je to pravda?

0 0
možnosti

Přijde mi takové ... dvojsečné ... hlásit se k odkazu lidí zavřených v pracovním táboře pro osoby práce se štítící. :-P

6 0
možnosti
Foto

Tábor vznikl jako pracovně kárný v roce 1940 (a osazenstvo zdaleka netvořili cikáni ve větší míře).

V roce 1942 nařídil protektorátní ministr vnitra soupis cikánů a ti byli pak v táboře koncentrováni - v prosinci nařídil Himmler jejich deportaci do Osvětimi k likvidaci. Z tábora v Letech se tedy stal sběrný tábor pro lidi určené k likvidaci.

Deportace s zdržely díky epidemii tyfu, na kterou zemřela velká část vězněných, včetně dětí. Nemožnost k přístupu k základní hygieně, nikoli nerozvinuté hygienické návyky - to byla příčina nemocí. Kapacita tábora byla navíc téměř dvojnásobně překročena.

M.j. - účelem pevnosti Terezín také původně nebylo, aby sloužila jako židovské gheto a shromažďovací místo pro lidi určené k deportaci a likvidaci, nebo jako věznice pražského gestapa. O významu památníku Terezín ale pochopitelně pochybnosti nemáme.

1 0
možnosti
MD

Nejen nazvem clanku jste o sobe rekl vic nez dost. A neni to nic, co by vas ctilo.

6 0
možnosti
Foto

Je to úplně jednoduché, doložte, že vězni v táboře v Letech měli či neměli vytetována identifikační čísla, jak to bylo asi obvyklé v koncentrácích.

2 1
možnosti
Foto

No vidíte, pane Řezníku, teď mě tak napadlo: Kde měli vytetována identifikační čísla vězni v komunistických koncentrácích? Vy tak všechno víte.....8-o

4 3
možnosti
KK

V Kuchařovicích u Znojma je vedle hřbitova kravín. Asi 30 metrů. Nikomu nevadí. Asi proto, že tam leží samí sedláci, a jejich potomkům kravín nesmrdí. Je cítit selskou prací. To samé vepřín.

Chápu, že mnoha lidem práce smrdí. Nejvyšší čas, začít jimi opovrhovat.

10 0
možnosti
Foto

Český kárný pracovní tábor v Letech vznikl nařízením ministra vnitra protektorátní vlády Josefa Ježka ze dne 15. července 1940, které bylo vydáno na základě československého vládního nařízení č. 72 o kárných pracovních táborech ze dne 2. března 1939. Od 8. srpna 1940 sloužil jako pracovní tábor, od 1. ledna 1942 byl sběrným táborem a od 2. srpna 1942 cikánským táborem. Dne 6. srpna 1943 byl tábor uzavřen.

8 0
možnosti
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik