Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Kováč, zkuste příští nábor u PČR nebo do armády.

Ale pokud nechcete soutěžit o nedostatková místa ve státní správě se stovkami jiných uchazečů, musíte změnit svoji kvalifikaci. Na úrovni SŠ vzdělání: firmy tady na okolí mají ohromný problém najít svářeče, soustružníky/frézaře, lidi k CNC strojům. Na úrovni VŠ vzdělání se firmy perou o konstruktéry a programátory. A to nejsme Brno nebo Praha, ale konec světa u hranic se Slovenskem. V 90. letech tady většina tradičních firem padla za oběť tunelům a divokým privatizacím, ale šikovní lidé nastartovali nové firmy, takže ten, kdo opravdu pracovat chce, práci najde - i tady v našem zapadákově.

Některé firmy tady jsou tak zoufalé z nedostatku lidí, že začaly legálně dovážet a zaměstnávat ukrajince. S legálním zaměstnáváním cizinců ze zemí mimo EU je tak hrozná papírová práce a s tak s nejistým výsledkem, že v porovnáním s tím by stejně kvalifikovaného Roma určitě vzali okamžitě a všemi deseti.

3 0
možnosti

Souhlasím s vámi, ale položte si otázku, "jak dlouho je poptávka po těchto profesích"? Jak jste správně uvedl, vláda umožnila privatizaci a následně likvidaci podniků s dlouholetou tradicí. Romové byli první, kdo o práci přišel, přestože pro firmu pracovali několik let až desetiletí. Prakticky od devadesátých let pak nemohli sehnat práci, na kterou v té době byli zvyklí, protože žili pořád zákonem o práci. Jak jsem psal i v článku, když poněkolikáté nikde neuspějete, tak nakonec vás to zlomí a rezignujete, začnete hledat jiné způsoby a dnes je v těch lidech již zakořeněná nedůvěra, takže i když pracovní msta jsou a mohli by ste třeba rekvalifikovat, jednoduše ani se z obáv o pozice neuchází. Vychází to tak nějak z podvědomí a proto je zapotřebí, aby si společnost znovu vzájemně vybudovala jakousi důvěru a stabilitu.

0 0
možnosti

Práce je málo, to je asi největší problém.Romové to nemají jednoduché, u nás na Bruntálsku je živí většinou práce na černo. Ale jsou stavební firmy, kde pracuje většina Romů, jedna firma dělá výkopové práce. Ve fabrikách je Romů málo.

To je chyba. Stát by mohl pomoci. Na druhé straně mnohým mladým Romům chybí

motivace vyučit se v nějakém oboru.Chce to přitvrdit, ale mladým vyučeným Romům by se mělo pomoci při hledání zaměstnání. Tak to vidím.

1 0
možnosti

M17i73l21a60n 90Z31i26c84h

28. 4. 2016 3:24

vite pane,cely svet je proti nam,proti bilemu,heterosexualnimu ,zotpovednemu muzi,vy si myslite,ze se jen tak nechame porazit bez boje,jsou nas tisice co si to uvedomujeme,nase zbrane jsou platne zakony a jejich interpretace,stovky let budujeme tuhle spolecnost pro nase deti a muzete me verit,ze tahle spolecnost nasim detem take zustane

0 1
možnosti
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik