Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrušme sociální dávky-ale všem!

V poslední době se neustále dozvídám v internetových diskusích, na ulici, na protiromských demonstracích, nebo dokonce z úst politiků, jak si Romové nadstandardně žijí ze štědrého systému sociálních dávek. Jelikož žiju v realitě, jezdím do tzv. vyloučených lokalit (sám jsem v jedné takové bydlel) a jsem Rom, teda jeden z těch zákonů znalých občanů ČR, který je v obraze, rozhodl jsem se podělit o své vědomosti s neznalou částí majority, zejména tou, která snad z lenosti (v lepším případě) podlehla nahnědlému populismu, mýtům, hoaxům, nazývající se „slušnými občany“ pohrdajíce zákony, té, která přímo umožňuje korupčníkům navyšovat své osobní účty v zahraničí přijímáním „opatření“, kterými by se měla „naplnit“ rozkradená „státní pokladna“. 

Typickým příkladem je sociální dávka „Sociální příplatek“. Úspora v roce 2011 činila 4.8 miliardy Kč, avšak opatření se dotklo pouze zaměstnanců s nízkými příjmy, kterým zanikl nárok na tuto dávku. Nezaměstnaných vůbec. Omezení výplaty sociálního příplatku se nedotklo taky rodin se zdravotně postiženým členem rodiny. Ale bylo například na Skarty.

 

                Sociální dávky pomáhají lidem, kteří se octli v tíživé nebo obtížné životní situaci. Mají pomáhat například rodičům se zabezpečením péče o dítě (přídavky, mateřská neboli peněžitá pomoc v mateřství), lidem ve finanční tísni (dávky v hmotné nouzi aj.), zaměstnancům s nízkým příjmem neplatit daň z příjmu, pomáhají překonávat období v nemoci (nemocenská), při narození, úmrtí, vyrovnávají rozdíl v těhotenství a mateřství jako kompenzaci při převedení ženy na jinou práci s nižším platovým ohodnocením, odměňují pěstounskou péči aj. Do systému sociálních dávek ovšem patří i starobní, invalidní, vdovské a sirotčí důchody, které jsou v ČR postaveny na průběžném financování.

 

                   Z dostupných zdrojů (MPSV) můžeme zjistit přehled výdajů v sociální oblasti za roky 2009-2011.

 

                 Celkové sociální výdaje z rozpočtu MPSV v roce 2011 dosáhly 451,9 miliardy korun, což bylo o necelých 12 miliard více než v předchozím roce. Růst výdajů byl ovlivněn především zvýšením výdajů na dávky důchodového pojištění (meziročně o 21,3 miliardy Kč). Celkové výdaje na důchody tak loni dosáhly částky 359,1 miliardy korun. To je bezmála 80 % všech prostředků na sociální výdaje z MPSV.

 

                  V případě dávek státní sociální podpory, podpor v nezaměstnanosti, příspěvku na péči a dávek nemocenského pojištění výdaje meziročně poklesly. Na dávky nemocenského pojištění (nemocenská, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství) bylo vynaloženo 21,5 miliardy Kč, když úřady evidovaly 1,33 miliónu případů ukončené dočasné pracovní neschopnosti. Ve srovnání s rokem 2010 došlo k poklesu výdajů o 1,3 miliardy.

 

                       Na podpory v nezaměstnanosti (to nejsou dávky v hmotné nouzi) bylo celkem uvolněno 10,3 miliardy Kč, což bylo o 3,1 miliardy méně než předloni. Tento pokles byl podle MPSV ovlivněn především nižším průměrným počtem lidí s podporou v nezaměstnanosti (pokles ze 163,5 tisíce v roce 2010 na 132,4 tisíce v roce 2011) a snížením průměrné měsíční výše podpory v nezaměstnanosti. Ta meziročně poklesla z předloňských 5698 korun na 5586 Kč.

 

                   Výdaje na dávky pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc) činily v roce 2011 zhruba pět miliard Kč, což představovalo meziroční nárůst o 1,1 miliardy z důvodu mimořádné okamžité pomoci, kterou mohly vyplácet obecní úřady například rodinám, kterým živelní katastrofa (povodně) zničila dům či byt.

 

 

 

           

 

 

 

 

 

Jak je z výše uvedeného patrné, „slušným občanům“ vadí cca 3,5 miliardy (0,25% ze státního rozpočtu), které MPSV vyplácí na Dávky pomoci v hmotné nouzi, ze kterých si Romové žijí údajně nadstandardně. Nadstandard však v praxi vypadá asi takto: Životní minimum 5 členné rodiny je v roce 2013 cca 12 300 Kč (http://www.mesec.cz/kalkulacky/jake-je-zivotni-minimum-vasi-rodiny/). K tomuto se připočítává Příspěvek na bydlení, který zohledňuje pouze energie a služby spojené s bydlením tzv. odůvodněné náklady a nezahrnuje například nájemné, fond údržby a oprav atd. Takže v konečném důsledku musí tato rodina sáhnout na dávku životního minima a někdy až do výše její poloviny. Rodina pak žije ze 6000 měsíčně. Z této částky je obtížné zajišťovat např. dojíždění za vzděláním, popřípadě potřeby všech členů rodiny. Kdyby však člen takové rodiny pracoval a měl příjem do výše cca 22 000 Kč, tak pořád dosáhne na Příspěvek na bydlení, což také využívá velká část majority, nemluvě o přeplatku daně z příjmu a daňové úlevě.

 

         Podívejme se, jak jsou na tom Romové.

 

 

 

 

 

       

 

Když tyto tabulky převedu na čísla, tak docházím k závěru, že nezaměstnaných Romů ve věku od 15-64 let je přibližně 70 000, což představuje cca 13% z celkového počtu nezaměstnaných. Je to docela velké číslo, avšak když vezmu do úvahy různé okolnosti od vzdělání po anticikanismus a s ním spojenou neochotu Romy zaměstnávat, tak docházím k celkem uspokojivým závěrům.

        Na jedno pracovní místo čeká až 50 uchazečů o zaměstnání!

 

 

              Když tak naslouchám těm davům, řvoucím po odstranění měření dvojím metrem, tak docházím k souhlasnému stanovisku. Ano! Neměřme dvojím metrem! Žijeme v tržním hospodářství a tak se chovejme tržně!

 

Kdo si chce pořídit dítě, ať se o něj postará. Komu se narodí zdravotně postižené dítě, ať si zaplatí jeho léčbu a nenatahuje ruku ke státu. Kdo se narodil zdravotně postižený, ať spoléhá pouze na svou rodinu.

Kdo onemocní, ať si zaplatí léčbu a nespoléhá na solidární systém.

Kdo se chce vzdělat, ať si najme a zaplatí učitele - odmítám za moje peníze vzdělávat fašizující mládež.

Každý ať si vytvoří pracovní místo.

Každý ať se zajistí na stáří, případně ať se spoléhá pouze na svou rodinu.

Každý ať se postará o bydlení-pomoc při živelných katastrofách, ať si předplatí.

Každý ať dostane zaplaceno pouze za to, co skutečně vyprodukuje.

Každý ať si žije tak jak chce, ale za své!

 

            Přesně po vzoru ideologicky pozměněného hesla: „Kdo nepracuje, ať nejí“! Přesné znění „Kdo nechce dělati, aby také nejedl.“ viz obrázek (2Tes 3:10) a také dodám: „Avšak nemějte ho za nepřítele, ale napomínejte jako bratra.“ (2Tes 3:15). Proto navrhuji:

Měřme stejným metrem:

Životní a existenční minimum – Dávky v hmotné nouzi                      - zrušit

Přídavky na dítě                                                                                     - zrušit

Rodičovský příspěvek                                                                           - zrušit

Doplatek na bydlení                                                                               - zrušit

Mimořádná okamžitá pomoc                                                                - zrušit                                    

Příspěvek na bydlení                                                                               - zrušit

Příspěvek na péči                                                                                    - zrušit

Podpora v nezaměstnanosti                                                                   - zrušit

Dávky pěstounské péče                                                                           - zrušit

Pohřebné                                                                                                   - zrušit                                            

Porodné                                                                                                     - zrušit

Vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství                                    - zrušit

Důchody                                                                                                    - zrušit

Daňové úlevy a odečty                                                                             - zrušit

Kompenzační pomůcky                                                                            - zrušit

 

 

Každý však ať platí daně stejně (císařové císaři), protože někdo musí zajistit chod státu a čerpání peněz na: OpenCard

                Gripeny

                Pandury

                Iveco

                Letouny CASA

                Nákup padáků

                Fotovoltaiku

                Likvidaci ekologických odpadů

                Aktivity ministerstva ŽP

                Tunel Blanka

                Eurodotace

                Bioplyn

            A mnoho, mnoho dalších včetně zprivatizovaných firem jako Mostecká uhelná, různých fondů, Skaret, informačních systémů, cenných papírů, dozorných rad, komisí, poslaneckých náhrad, trafik, nesmíme taky zapomenout na dobře živených 1 100 000 úředníků, proto taky vyzývám občany:  Nekraďte!

Vaší vinou přichází stát na DPH až o 200 miliard korun ročně, což představuje Dávky v hmotné nouzi na 50 let.

 

 

Miroslav Kováč

o.s.Forum CZ

                                                          

Autor: Miroslav Kováč | pátek 12.7.2013 16:58 | karma článku: 20,60 | přečteno: 2745x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Babiš-Odsuzuji holocaust, odsuzuji koncentrační tábory

Vicepremiér a ministr financí ČR v jedné osobě, Andrej Babiš (ANO 2011), se v rozhovoru s místními obyvateli ve Varnsdorfu opřel do Romů.

2.9.2016 v 0:00 | Karma: 10,80 | Přečteno: 268x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Stejný metr vs. zneužívání moci.

Prakticky každý Rom v produktivním věku, ucházející se o zaměstnání, prošel Výběrovým řízením. Samozřejmě toto se netýká pouze Romů, nicméně, Romové jsou obecně nejvíce diskriminovaní na trhu práce.

28.4.2016 v 0:42 | Karma: 16,42 | Přečteno: 922x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Přivede nás rok 2016 do dospělosti?

S příchodem konce kalendářního roku, se zamýšlím, co nám přinesl minulý rok, nebo naopak co nám odnesl. Každopádně však přepisujeme kalendář a v bujaré náladě si nevědomky uvědomíme plynoucí čas.

30.12.2015 v 23:55 | Karma: 9,84 | Přečteno: 195x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Bude armáda provádět kontroly u podnikatelů?

Česko přichází kvůli daňovým únikům ročně odhadem až o 230 miliard korun. Vychází to z kvalifikovaného odhadu, jednak českých analytiků, tak evropských expertů Evropské komise.

20.6.2015 v 22:34 | Karma: 12,07 | Přečteno: 579x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Okamura je zmatený a pomýlený

Nedávno jsem na facebooku narazil na video, ve kterém politik japonského původu s českým občanstvím, varuje veřejnost před imigranty a Romy.

12.6.2015 v 10:55 | Karma: 14,95 | Přečteno: 1043x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

ČSSD může za ohrožení rodin s dětmi

Romové jsou nejneoblíbenější menšinou téměř ve všech společnostech. V Česku například hodnotí soužití s nimi jako špatné až 83% z dotázaných.

3.6.2015 v 13:59 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

V roce 2015 buďme lepšími rodiči.

Rok 2014 byl z mého pohledu prověrkou „vyspělosti“ Romů, schopnosti jejich sebeadaptace v dnešních podmínkách a využití možností nabízejících demokracie ke zlepšení svého postavení. Čtvrť století je dostatečný časový interval k tomu, abychom měli z čeho čerpat.

5.1.2015 v 0:22 | Karma: 8,20 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

V Česku vzniká Národně socialistická dělnická strana (NS(Č)AP)

Česká strana Sociální demokracie v Duchcově vytvořila koalici s extrémistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, jejíž předchůdkyni Dělnickou stranu v roce 2010 zrušil Nejvyšší správní soud. Zástupci místní duchcovské buňky ČSSD, v honbě po moci, tímto úkonem flagrantně poukázali na rozbujelý institucionální anticikanismus, který v Česku kvete napříč všemi politickými stranami.

7.11.2014 v 1:14 | Karma: 11,89 | Přečteno: 718x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Parlament České republiky: Odsuzujeme všechny projevy rasismu

Parlament České republiky: Odsuzujeme všechny projevy xenofobie, rasismu a nenávisti v mediálním prostoru. Bez jakékoliv mediální pozornosti čeští poslanci v polovině května jednomyslně přijali usnesení, kterým důrazně odsoudili rostoucí projevy vybízení k násilí a všech druhů šířící se xenofobie, rasismu a nenávisti ve společnosti, zvláště v médiích, na sociálních sítích a ve virtuálním mediálním prostoru.

27.5.2014 v 1:18 | Karma: 13,94 | Přečteno: 1359x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Já svůj hlas použiji. A co Vy?

Jmenuji se Miroslav Kováč a pocházím z dělnické rodiny a jsem kandidát do Evropského parlamentu za stranu Strana rovných příležitostí. Poměrnou část svého života jsem prožil ve vyloučené lokalitě, takže si plně uvědomuji a chápu, závažnost vlivu sociálních nepoměrů a sociálního napětí na naše životy.

21.5.2014 v 13:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Kováč

Postavme se neonacismu!?

Facebookem se šíří fotky ze včerejšího mítinku DS SS v Ústí nad Labem. Mezi Romy nejvíce rezonuje ta, kde si po předchozím rozhovoru a domluvě předseda Strany rovných příležitostí Tišer podává ruku s předsedou Vandasem (DS SS).

2.5.2014 v 18:03 | Karma: 14,34 | Přečteno: 901x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Kováč

Hnyková (Úsvit): Posudkoví lékaři záměrně porušují zákon

Poslankyně Jana Hnyková (Úsvit) se zostra pustla do posudkových lékařů, kteří se, dle jejího názoru, při posuzování invalidního důchodu, neřídí zdravotním stavem posuzované osoby, nýbrž jeho příslušností.

29.4.2014 v 21:15 | Karma: 11,65 | Přečteno: 841x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Mezinárodní den Romů je dnem romské prezentace

Romové jsou bezpochyby nejpočetnější celosvětovou menšinou. Jejich počet se v Evropě odhaduje na více než 12 000 000. Jedním z mála svátků, který Romové slaví, je Mezinárodní den Romů, připadající na 8. dubna. Tento pro Romy významný den je od roku 1990 nejen svátkem romské kultury a zvyků, ale je i dnem prezentace romské historie.

8.4.2014 v 13:42 | Karma: 12,46 | Přečteno: 1333x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Kováč

Přímá demokracie očima „(pi)“ Tomia Okamury.

Tomio Okamura, veřejně znám jako přijatelnější alternativa Tomáše Vandase (DS SS), navštívil v pardubické věznici neonacistu Vlastimila Pechance, který si tam odpykává sedmnáctiletý trest za vraždu Roma Otty Absolona.

26.1.2014 v 19:58 | Karma: 13,61 | Přečteno: 643x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

V novém roce buďme vnímavější k dění kolem sebe

Všichni, kdo čtete tato slova, „jsme požehnaní“, protože nám bylo umožněno v míru dožít dnešních dní, přelomu roku 2013 a 2014. Ač ve zdraví nebo v nemoci, ale společně můžeme říct, že jsme byli součástí hierarchie tvůrců dějin. Rok 2013 byl prakticky rokem volebním a každý dospělý občan mohl přímo ovlivnit svojí - naší budoucnost a směřování společnosti. Jak se k této vymoženosti kdokoliv postavil, je jeho osobní věc, nicméně jakýkoliv postoj zaujal, jeho rozhodnutí ovlivnilo životy nás všech.

31.12.2013 v 19:12 | Karma: 8,97 | Přečteno: 315x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik