Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V roce 2015 buďme lepšími rodiči.

Rok 2014 byl z mého pohledu prověrkou „vyspělosti“ Romů, schopnosti jejich sebeadaptace v dnešních podmínkách a využití možností nabízejících demokracie ke zlepšení svého postavení. Čtvrť století je dostatečný časový interval k tomu, abychom měli z čeho čerpat. 

S politováním musím konstatovat, že 25 let života v demokracii, při všech možnostech, nám hodně ubralo a naše postavení se výrazně zhoršilo. V počátku jsme byli vyřazeni z pracovního procesu, ale nedovedli jsme pružně reagovat na pracovní trh a nevyužívali možností seberealizace, u mnohých chyběla finanční gramotnost a základy právního povědomí. Spokojili jsme se s bídou a naučili se v ní přežívat (nemám samozřejmě na mysli většinu Romů). To samozřejmě přispívá k nevraživosti vůči nám všem a snižuje možnosti jednotlivců hledajících lepší uplatnění.

Přetrvávající nízká úroveň vzdělanosti a nezájem o ní nás mezi jiným diskvalifikuje ze společenského života a odsouvá na její okraj. V poslední době se sice situace díky různým podpůrným programům mění, ale nárůst středoškoláků a vysokoškoláků není tak značný, aby posunul společenské hranice. Přitom ve vzdělanosti vidím lepší budoucnost našich rodin a dnešní rodiny si tohle uvědomují. Přesto rodičové nemotivují a nedohlíží na své děti, nehledají pro ně lepší budoucnost a co je horší, ani o tom nepřemýšlejí. Ke všemu se většinou vzdělaní Romové již necítí být Romy, nebo se za svou příslušnost stydí, čímž přestávají být motivačním prvkem v emancipaci pro méně vzdělané Romy a zároveň tvoří mezeru v celospolečenském pozitivním obraze romské národnostní menšiny, na co pak doplácejí ti z nás, kteří se snaží o „integraci“ (bydlení, zaměstnání atd.).

Postavení Romů se ještě výrazněji zhoršilo od roku 2008, když extrémisté začali pořádat protiromské demonstrace a lživou kampaní, za významné pomoci a podpory médií, strhávali veřejnost k nenávisti vůči nám. Demonstrace se konaly čím dál častěji a nenávist se z různých důvodů stupňovala, dokonce i u lidí, kterým se nacistická ideologie či jakékoliv rozdělování a rasismus příčí. Protiromská rétorika ovlivnila celou společnost a stala se i hlavním volebním tématem. Dobře uchopena značka „Rom“ zaručovala úspěch i pro bezprogramové politiky-strany. Na této vlně se například svezl i Okamura se svou partají.

Naproti tomu, ani hrozba a obava o holé životy, pravidelným zastrašováním a pokusy o lynče, jakým třeba čelili téměř rok duchcovští Romové, nepřiměla Romy k přehodnocení svých životních postojů a nevyburcovala v nich zájem o zapojení se do spolurozhodování o svých potřebách, či zlepšení a zkvalitnění svých životů. Dokonce se objevili případy, kdy svůj hlas a vlastní budoucnost prodali za pár drobných stranám, které jim následně stěžují život různými omezeními. Zajímavostí je třeba fakt, že v komunálních volbách do zastupitelstev uspěli náckové z DS SS i přes jejich kriminální minulost, a že se tak stalo právě v těch lokalitách, ve kterých intenzívně a dlouhodobě působí sdružení Konexe (Duchcov, Krupka), kde Romové mají významný volební potenciál a dlouhodobě čelili protiromským demonstracím. Kam tohle spěje, se dá odvodit z minulosti. Z tohoto příkladu vyplývá, že pokud sdružení působící lokálně nebude šířit mezi Romy základní právní povědomí a typovat lokální osobnosti, pracovat s komunitou a podporovat jejich emancipaci, jde o vyhozené peníze na jejich činnost, protože základním cílem činnosti sdružení je problémy eliminovat, řešit a ne je udržovat, aby bylo z čeho vykazovat činnost.

Z dnešního dění jasně plyne, že Romové si ani po 25 letech neuvědomují své možnosti. Připomínám, že nepíšu o všech, ani o většině. Jsou však lokality, kde je více koncentrovaných těch, co rezignovali nebo si myslí, že nemají předpoklady pro seberealizaci, případně je nemá kdo motivovat a pracovat s jejich intelektuálními možnostmi na růstu. Obvykle jsou to lokality, kde nezaměstnanost celkově dosahuje vysoké procenta a možností uplatnění se je zde méně. Právě v těchto lokalitách rovněž selhává „obec“, která buď brzdí, nebo si neví rady s rozvojem obce a vytvářením nových pracovních míst, které by zpětně přinášela peníze do obecní kasy (rozpočtové určení daní a kupní síla). Pro Romy to znamená ztrátu nároku na invalidní či starobní důchod, což je v případě nemoci či stáří znatelně zasáhne a budou odkázáni pouze na existenční minimum.

Do roku 2015 tedy Romům mimo zdraví, lásky a úspěchu přeji, aby si rodičové vzali k srdci,
že vzděláním budují lepší budoucnost pro své děti, které jim to ve stáří či nemoci vrátí jejich lepší budoucností. Zároveň přispějí k lepšímu obrazu nás všech a odbourají stud dnešních vzdělaných Romů za jejich příslušnost.

 

Miroslav Kováč

Autor: Miroslav Kováč | pondělí 5.1.2015 0:22 | karma článku: 8,20 | přečteno: 297x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik