Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mezinárodní den Romů je dnem romské prezentace

Romové jsou bezpochyby nejpočetnější celosvětovou menšinou. Jejich počet se v Evropě odhaduje na více než 12 000 000. Jedním z mála svátků, který Romové slaví, je Mezinárodní den Romů, připadající na 8. dubna. Tento pro Romy významný den je od roku 1990 nejen svátkem romské kultury a zvyků, ale je i dnem prezentace romské historie.

Lidé po celém světě si tak mají možnost nejen připomenout svou identitu, kulturu, zvyky či jazyk, ale také šířit povědomí o útrapách, kterými prošli a neustále procházejí. Na jedné straně jsou Romové nejpočetnější menšinou, na straně druhé patří mezi chudobou nejohroženější skupinu lidí. Nejhorší na tom je, že tak žijí v zemích, které jsou demokratické a navíc ekonomicky i sociálně vyspělé. V zemích, které nejen deklarují, ale i hájí dodržování lidských práv. 
Jak je možné, že je v dnešní době určitá skupina zdravých a mladých lidí ve vyspělých a bohatých zemích vystavena sociálnímu vyloučení? Jaké jsou příčiny mezietnické nevraživosti? Protože to je skutečný důvod chudoby Romů. Majoritu ovládají zažité stereotypy, intolerance, nepřizpůsobivost a neochota přijímat rozdíly a odlišnost. Přitom žijeme v multikulturním světě, boříme hranice a stáváme se součástí moderního globálního uspořádání. 
Evropská unie do integrace Romů investuje miliardy korun, i když výsledky jsou často opačné a vzhledem k jejich společenskému postavení a bídě, v jaké žijí, až tristní. Podle průzkumu jsou čeští Romové v zaměstnanosti a ve vzdělanosti na tom podstatně lépe, ale pořád více jak 1/3 z nich žije pod hranicí chudoby, v bídě a špíně, v polorozpadlých budovách bez sociálního zázemí a jsou vystaveni různým tlakům ze strany lichvářů a řady politiků, institucionálnímu rasismu nebo extrémistických uskupení. Takové prostředí jasně vede k patologickým jevům, např. drogám, vyšší kriminalitě a podobně. 
Za těchto okolností Romové zavrhují všechny emancipační a integrační procesy, protože přihlášení se k romské identitě je ve většině případů společenský „odstřel“. Samozřejmě, jsou ze strany vlád snahy o umělou emancipaci Romů. Bohužel opět platí pravidlo o společenském odstřelu. I to je jeden z důvodů, proč se k romské národnosti v ČR při posledním sčítání lidu přihlásilo jen 13 150 Romů, kdežto například k romskému jazyku jako jednomu z mateřských 40 370 lidí. 
Když si promítneme postavení Romů na území ČR před 25 lety a dnes, nelze než konstatovat, že situace se výrazně zhoršila, přestože ČR mezitím ratifikovala různé mezinárodní smlouvy o lidských právech, že Ústava ČR zaručuje práva a rovný přístup všem bez rozdílu nebo že přijala antidiskriminační zákon. Nekorektní mediální prostředí jen prohlubuje propast mezi občany a napomáhá desintegraci Romů. Vlády nedostatečným zapojením Romů do integrace maří veškeré úsilí, které v dobré víře financují členské státy EU a dokonce jej spolufinancují ze svého rozpočtu. 
Dnes je už zřejmé, že není v silách majoritních politiků vyvést Romy z krize. Že romská emancipace musí vzejít z jejich středu a Romové se musí sami o svou budoucnost přičinit. Není to lehká cesta, protože vyžaduje většinovou jednotu. O boj za lepší životní podmínky musí usilovat každý jednotlivec. Nelze se spoléhat, že někdo něco udělá za nás. Taková možnost tady byla posledních 25 let. Pokud chceme pocítit změnu ve svých životech, musíme se naučit vnímat společnost a společensky žít. Výsledek nebude hned nebo zítra. Ale on se dostaví! Naše děti mohou ucítit změnu k lepšímu a my můžeme být hrdý na to, že jsme jim připravili cestu. Prvním základním krokem, který můžeme udělat, a který nás nic nestojí, je podpořit Romy ve volbách, nebo vstoupit do veřejného života a působit ve svých lokalitách. To, co dnes investujeme do své budoucnosti, se nám v budoucnu mnohonásobně vrátí. Anebo může být i hůř. Je pouze na nás jakou cestou se dáme. 
Romale ačhen vašamende u amen ačhaha vaštumende. Džan, u kyden avri le Romen. Roma aven Jekhetane!

 

Miroslav Kováč

Autor: Miroslav Kováč | úterý 8.4.2014 13:42 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1333x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik